|
Proiectul eTwinning The Blue Planet
prof. coordonator Larco Dana
Link proiect: https://live.etwinning.net/projects/project/228697
|
Schimbările climatice afectează toate regiunile lumii. Calotele glaciare se topesc, iar nivelul mărilor și oceanelor este în creștere. În unele regiuni, fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai frecvente, în timp ce altele se confruntă cu secetă. Cu toții trebuie să acționăm cu responsabilitate deoarece deciziile noastre au consecințe asupra PLANETEI ALBASTRE! Astăzi, atenția este acordată acțiunii climatice, care este al 13-lea din cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) stabilite de Națiunile Unite ca parte a Agendei 2030 lansată în 2015 și adoptată în cele din urmă de 193 de țări. Proiectul eTwinning The Blue Planet are scopul de a familiariza elevii cu aceste obiective și de a îi implica în activități care se concentrează asupra schimbărilor climatice și a impactului lor. Activitățile propuse sunt destinate să îi ajute pe elevi să înțeleagă modul în care încălzirea globală și alte aspecte ce țin de protejarea mediului înconjurător au un impact major asupra Pământului, încurajându-i să sugereze măsuri, precum gestionarea durabilă a resurselor naturale pentru a răspunde nevoilor generațiilor actuale și viitoare. |
Proiectul eTwinning The Blue Planet se desfășoară în anul școlar 2020-2021, având parteneri din Italia, Spania, Portugalia și Turcia.
Principalele obiective sunt dezvoltarea gândirii critice a elevilor, găsirea unor soluții pe tema protejării mediului, lucrul în echipe internaționale și dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză.
Elevii au sugerat un logo al proiectului, care a fost ales în urma unui concurs, s-au documentat în ceea ce privește problemele mediului, au postat scurte descrieri ale unor aspecte locale pe platforma eTwinning (folosind instrumentul web linoit.com), au participat la întâlniri online cu ceilalți parteneri (pe chat pe platformă și Google Meet), au urmărit videoclipuri și un film documentar (A Life on Our Planet, realizat de celebrul cercetător naturalist britanic David Attenborough) pe tema protecției mediului, au completat chestionare despre schimbările climatice și despre siguranța online (eSafety).
Cei zece elevi din clasele a XI-a A și a XI-a G de la Liceul Tehnologic Economic de Turism s-au prezentat pe platformă, au transmis mesaje și urări în perioada sărbătorilor (padlet), au pregătit întrebări despre anumite teme ale filmului documentar pentru întâlnirea online și au discutat pornind de la răspunsurile date. Activitățile proiectului au inclus, de asemenea, realizarea unei prezentări Power Point despre anumite obiective de dezvoltare durabilă, elevii fiind evaluați la final prin instrumentul web Quizziz. Fiecare echipă a selectat câte un obiectiv și a sintetizat informațiile din materialele postate pe platforma eTwinning. Pentru a sărbători Ziua Mondială a Apei 2021, 22 martie, elevii au pregătit postere care au fost încărcate pe TwinSpace, iar în urma votului online a fost selectat cel mai popular poster pe tema consumului responsabil al apei. În întreaga perioadă de desfășurare a proiectului au fost folosite diverse instrumente web, precum padlet, scribblemaps, linoit.com, moviemaker, kahoot, canva.com, google.docs., google.forms, answergarden cloud, wordart. În luna aprilie, elevii vor posta pe platforma eTwinning, pe Forum, sugestiile pentru versuri care vor forma în final un acrostih, o poezie în care literele inițiale ale versurilor, citite vertical, alcătuiesc titlul proiectului The Blue Planet. De asemenea, o altă activitate comună este realizarea unui calendar online, iar pe paginile acestuia vor fi informații despre o organizație non-guvernamentală ce protejează mediul din țările implicate.
La finalul proiectului, elevii vor împărtăși impresiile prin realizarea unor videoclipuri și vor completa chestionare de feedback.
| |